• _________________ - 23/06/2018
  • Turkish 2018 dried apricots crop size has been estimated 89.318 tons

    ''Officially, the Turkish 2018 dried apricots crop size has been estimated 89.318 tons. According to our research we expect about 100.000 tons. With the carry over stocks , we believe that we have enough fruit quantity wise.

    Although there will be no problem with the availability of the product ,  quality may be an issue;

    • Because of the heavy rains and hail in spring and  during early summer, majority of the fruit has speckles and hail damage .

    • This season apricots matured very early at all orchards at once. This created a serious colour problem – colours are pale and darker than usual. It decreased the quality of hand work of farmers. 

    According to the location and altitude of the orchards, apricots used to get matured at different times. Ripening generally starts from lowlands next to the dam lake and slowly moves to the higher lands. Even in the same orchard, according to age/variety /location of the trees, the ripening time vary. The time variety of the maturity helps to use the labour more efficiently and allows the farmers to have enough time to take care of the quality. For a good colour, the fruit should be harvested and SO2 treated before the full maturity . If the fruit gets fully matured, SO2 cannot penetrate into the fruit perfectly and colours become pale and darker than it is supposed to be. The seeds should be pitted after a few days of drying when apricots get soften . If the workers do not have enough time for pitting they damage the fruit during pitting .

    • We estimate that the crop 2018 is mostly Size # 3-4-5. Due to the carry over stocks from the crop 2017 small sizes will not have a dramatic shortage but it will be extremely difficult to find good quality big sizes.

    Natural apricots’ quality is worse than the sulphured products . But good quality or bad quality, natural or sulphured, big sizes will be high priced because of the domestic demand

    Production costs have increased a lot. Carton prices doubled, labour costs, energy prices and domestic transportation prices have increased up to  % 20-30 .

    Raw material prices are already too high but due to the devaluation of Turkish Lira,  we do not see a sharp increase in our export price offers . If Turkish Lira gains value, price increase will be more than expected on foreign currencies .

    We are at the beginning of the crop season, farmers need money to cover their harvest expenses.  So there should be plenty of offers in the market. But farmers bring only their very bad quality products to the market. All farmers believe that good quality products will go with a premium so they prefer to keep their good quality and reasonable quality products in their stocks . We are at the beginning of the season and we already have a big shortage of good quality products.''





    Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da bu yıl 401 bin ton yaş kayısı rekoltesi tahmin edildiğini kaydedildi, “İlimiz genelinde toplam 7.626.832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401.363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65.987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir” dedi.

    İlçeler bazında en fazla rekoltenin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale, Arguvan ve Arapgir’de gerçekleşeceğinin tahmin edildiği;

    “İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin %55, Dünya yaş kayısı üretiminin %12, Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %70’ ini karşılamaktadır. Malatya’ da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350 milyon dolar gelir sağlamakladır. Kayısı İlimizin Ülkemizde ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya’da yetiştirilmektedir.

    Bilindiği üzere İlimiz ekonomisi için oldukça önem arz eden ve tarımsal üretimin lokomotifi olan kayısı İlimiz genelinde heyet olarak yapılan çalışmalar sonucunda tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. 2-3-4 Nisan ve 18-20 Nisan 2018 tarihlerinde muhtelif bölgelerde meydana gelen zira don neticesinde bazı bölgelerde ürün kayıplarına neden olduğu tespit edilmiştir.

    İlimiz ve Komşu ilçelerinde (Baskil, Elbistan, Gürün) yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısıda geçmiş yıllarda da sıklıkla karşılaşılan ve dönem itibari ile başta rekolte olmak üzere taban fiyat oluşmasını, stok durumunun oluşmasının şekillenmesinde en etkin faktör olarak bakılan İlkbahar geç donlarıs 2018 yılı üretim döneminde de gerçekleşmiştir.

     

    “Dolu ve yağışlar kalite kaybına neden oldu”

    1-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında bazı mahallerde meydana gelen dolu zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edilmiştir. Ayrıca Mayıs ayında meydana gelen aşırı yağışlar nedeni ile ilaçlamasını zamanında yapmayan bahçelerde yaprak delen (Çil) hastalığı yaygınlaşmış bu ise kalite kaybına neden olmuştur.

     

    İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak bu yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, temsilcilerinden oluşmaktadır.

    İlimiz genelinde toplam 7.626.832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401.363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65.987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335.376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80.818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir.

    İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale, Arguvan ve Arapgir İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.”





                     HOME PAGE






    Duyuru Arşivi

  • DRIED APRICOTS SPECIFICATIONS MİRSAN